Pindebøf: Difference between revisions

From Yggenyk
Jump to navigation Jump to search
No edit summary
 
(21 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
{{Opskrifter}}
{{Hovedretter}}
[[File:Pindebøf.jpg]]
[[File:Pindebøf.jpg|center]]
 
Pindebøf skal spises med en spids pind - derfor hedder det pindebøf.<br>
Det er en egns ret som spises omkring Struer og Holstebro, den stammer fra Pingvinen i Struer.
 
====Ingredienser====
====Ingredienser====
* 200-250 g skært oksekød pr. person skåret i tern 1,5 x 1,5 cm
* 200-250 g skært oksekød pr person skåret i tern 2 x 2 cm (tykstegsfilet, inderlår eller klump)
* barbecue krydderi
* 1 spids pind pr person
* [http://www.yggenyk.dk/wiki/Barbecue_krydderi barbecue krydderi]
* hvidsløgspulver
* hvidsløgspulver
* salt
* salt
* peber


=====Bearnaise essens=====
* flutes
* 3 bundter persille
* 2 håndfulde Kørvel
* 3/4 l eddike
* 2½ dl estragoneddike
* ½ dl hvidvin
* 15 skalotteløg
* 1 fed hvidløg
* 5 hvide peberkorn
* 4 sorte peberkorn
* 2 hele allehånde


=====Bearnaise Creme=====
=====Bearnaise Creme=====
* 250 g smør
* 8 pasteuriserede æggeblommer
* 1 bundt estragon, finthakket
* bearnaise essens
* evt saft af en citron
=====Bearnaise Creme II=====
* ½ glas Hellmans mayo
* ½ glas Hellmans mayo
* 1 tsk dijonsennep
* 1 spsk dijonsennep
* 1-2 tsk bearnaiseessens (smag dig frem)
* 2 tsk bearnaiseessens
* 1-2 skalotteløg
* 1-2 skalotteløg
* ½ bundt frisk estragon, eller 1 spsk tørret
* ½ bundt frisk estragon, eller 1 spsk tørret
=====Barbecue krydderi=====
* 3 spsk muscovadosukker
* 3 spsk paprika
* 2 spsk flagesalt
* 4 tsk hvidløgspulver eller granulat (kan udelades eller erstattes af løgpulver el. granulat)
* 4 tsk sennepsfrø
* 3 tsk sorte peberkorn
* 1 tsk korianderfrø
* 1 tsk hel spidskommen
* 1 tsk tørret timian
* 1 tsk chilli pulver


=====Salat=====
=====Salat=====
Line 54: Line 30:
* hvid balsamico
* hvid balsamico
* oregano
* oregano
=====Råstegte kartofler=====
* 1 kg kartofler
* timian gerne frisk
* salt
* groft peber
* olivenolie


====Fremgangsmåde====
====Fremgangsmåde====
 
=====Råstegte kartofler=====
Kødet skæres i tern 1,5 cm * 1,5 cm
Vask eller skræl kartoflerne.<br>
Steges 2 min i friture, eller på en pande i olivenolie.
Skær kartoflerne i både.<br>
 
Vend kartoffelbådene med olie, timian og salt og peber i et stort ovnfast fad, og steg dem ovnen ved 180° i 40-50 minutter, til de er møre og sprøde.
=====Bearnaise essens=====
Persille og kørvel skylles godt og de groveste stilke fjernes, hvorefter de kommes i gryde sammen med alt det øvrige. Skalotteløgene, der er skårne nogle gange igennem, tilsættes sammen med hvidløg.<br>
 
Under tætsluttende låg koger essensen i ½ time og sies derefter igennem en sigte, hvor der i forvejen er lagt en skoldet serviet.<br>
 
Bearnaiseessensen hældes derefter på små flasker og kan opbevares i årevis, den bliver endda bedre, jo længere den får lov til at stå.<br>


=====Bearnaise Creme=====
=====Bearnaise Creme=====
Klar smørret – dvs. lad det smelte ved meget svag varme stille og roligt i en kasserolle, kassér det hvide bundfald, vallen, og hæld det klarede smør fra til senere brug.<br>
Hak estragon fint.<br>
I en anden gryde/kasserolle piskes æggeblommerne luftige med et par fingerfulde salt ved medium varme – tilsæt det klarede smør lidt ad gangen i en tynd stråle og pisk i 8-taller indtil alt smørret er optaget i æggeblommerne – massen skal blive luftig.<br>
Tilsæt den hakkede estragon og essens – smag til med salt og peber og evt. mere essens – mangler den syre kan du justere med citronsaft.<br>
Lad bearnaise cremen, som i virkeligheden er en bearnaise sauce, køle af på køkkenbordet i gryden/kasserollen – ikke i køleskabet, og pisk i den en gang imellem indtil den er afkølet og stadig har en homogen og ensartet masse.<br>
=====Bearnaise Creme II=====
Hak skalotteløgene meget fint.<br>
Hak skalotteløgene meget fint.<br>
Hak estragon bladene lidt.
Hak estragon bladene lidt.
Kom det hele i en skål.
Kom det hele i en skål.
Røre, røre, røre og server!
Røre, røre, røre og server!
=====Barbecue krydderi=====
De hele krydderier ristes på en mellemvarm pande til de dufter – de må ikke blive for brune.<br>
Når krydderierne er kølet af stødes de i en morter.<br>
Resten af krydderierne blandes i, og det hele stødes lidt sammen.<br>


=====Salat=====
=====Salat=====
Skær salaten i ca 4-5 cm lange ½-1 cm brede strimler med en kniv.<br>
Snit salaten i ca 4-5 cm lange ½-1 cm brede strimler med en kniv.<br>
Skær agurken i tynde skiver.<br>
Skær agurken i tynde skiver.<br>
Skær tomaten i både eller skiver.<br>
Del tomaten i både eller skiver.<br>
Skær løget i tynde ringe.<br>
Skær løget i tynde ringe.<br>
Arranger det hele pænt på tallerkenen og hæld lidt olie og eddike over.<br>
Arranger det hele pænt på tallerkenen og hæld lidt olie og eddike over.<br>
Drys med lidt oregano.<br>  
Drys med lidt oregano.<br>  
=====Pindebøfferne=====
Kødet skæres i tern 2 cm * 2 cm og drysses med en blanding af barbecue krydderi, hvidsløgspulver, salt og peber.<br>
Kødternene steges på en pande i olivenolie som en bøf.<br>
Hvis man har fritøse kan man stege dem 2 min i friture, så skal krydderierne først på bagefter.<br>
Anret salat, kartofler, pindebøfferne, bernaise creme, pind og et stykke brød på en tallerken.<br>
Tips: Man kan også lave det med kyllingebryst (det kan man også få på Den Glade Pingvin i Struer :-)
[[File:Pindebøf 2.jpg]]


<google>DANSK</google>
<google>DANSK</google>

Latest revision as of 11:44, 3 July 2022

Pindebøf.jpg

Pindebøf skal spises med en spids pind - derfor hedder det pindebøf.
Det er en egns ret som spises omkring Struer og Holstebro, den stammer fra Pingvinen i Struer.

Ingredienser

  • 200-250 g skært oksekød pr person skåret i tern 2 x 2 cm (tykstegsfilet, inderlår eller klump)
  • 1 spids pind pr person
  • barbecue krydderi
  • hvidsløgspulver
  • salt
  • peber
  • flutes
Bearnaise Creme
  • ½ glas Hellmans mayo
  • 1 spsk dijonsennep
  • 2 tsk bearnaiseessens
  • 1-2 skalotteløg
  • ½ bundt frisk estragon, eller 1 spsk tørret
Salat
  • Iceberg
  • tomat
  • agurk
  • løg
  • olivenolie
  • hvid balsamico
  • oregano
Råstegte kartofler
  • 1 kg kartofler
  • timian gerne frisk
  • salt
  • groft peber
  • olivenolie

Fremgangsmåde

Råstegte kartofler

Vask eller skræl kartoflerne.
Skær kartoflerne i både.
Vend kartoffelbådene med olie, timian og salt og peber i et stort ovnfast fad, og steg dem ovnen ved 180° i 40-50 minutter, til de er møre og sprøde.

Bearnaise Creme

Hak skalotteløgene meget fint.
Hak estragon bladene lidt. Kom det hele i en skål. Røre, røre, røre og server!

Salat

Snit salaten i ca 4-5 cm lange ½-1 cm brede strimler med en kniv.
Skær agurken i tynde skiver.
Del tomaten i både eller skiver.
Skær løget i tynde ringe.
Arranger det hele pænt på tallerkenen og hæld lidt olie og eddike over.
Drys med lidt oregano.

Pindebøfferne

Kødet skæres i tern 2 cm * 2 cm og drysses med en blanding af barbecue krydderi, hvidsløgspulver, salt og peber.
Kødternene steges på en pande i olivenolie som en bøf.

Hvis man har fritøse kan man stege dem 2 min i friture, så skal krydderierne først på bagefter.

Anret salat, kartofler, pindebøfferne, bernaise creme, pind og et stykke brød på en tallerken.

Tips: Man kan også lave det med kyllingebryst (det kan man også få på Den Glade Pingvin i Struer :-)

Pindebøf 2.jpg

<google>DANSK</google>

id=siteTree