Fårehyrdens yndlingsret

From Yggenyk
Jump to navigation Jump to search

(Shepherds Pie)
8 personer

Ingredienser

  • 1 kg hakket lammekød
  • olivenolie til stegning
  • 4-5 løg
  • 5 gulerødder
  • 6 fed hvidløg
  • 2 tsk timian (1 spsk frisk)
  • 2 tsk rosmarin (2 spsk frisk)
  • 3 tsk salt (oprindeligt 4 men så var det måske for salt)
  • 2 tsk peber
  • 70 g koncentreret tomatpure
  • 2 tsk Worcestershire sauce
  • 1 flaske rødvin
  • 35 g hvedemel
  • 1,5 dl hønse boullion (oprindeligt var det 3 men så blev det lidt for tyndt)

Låg af kartoffelmos

  • 2 kg kartofler (min 1200 g skrællede kartofler)
  • 150 g smør
  • 1½ dl sødmælk
  • 4 æggeblommer
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk hvid peber
  • revet muskatnød
  • 150 g reven ost

Fremgangsmåde

Løg og hvidløg hakkes fint, og gulerødderne skæres i tynde skiver.
Lammekødet brunes med salt og peber i en stor gryde.
Kødet tages op (ikke fedtet), og grøntsagerne sauteres i lammefedtet i ca. 5 min.
Kom kødet i igen sammen med tomatpure, krydderurter og Worcestershire sauce.
Tilsæt boullion og 1/3 af rødvinen.
Lad retten simre i 1½ time, resten af rødvinen tilsættes undervejs.
Ryst en meljævning og jævn retten, lad den simre fortsat i mindst 10 minutter.

Kartoflerne skæres i mindre stykker, koges, og moses med mælk, smør.
Æggeblommerne blandes i, og det smages til med salt og hvid peber.

Kom lam og grønsagsblandingen i to store fade.
Fordel kartoffelmosen som et lå ovenpå, drys med reven ost og evt. et par smørklatter.
Gratiner retten i ovnen ved 250º i ca. 15 min. til den ser lækker ud.

Serveres med et stykke brød til.

Tip: Hvis man gemmer halvdelen til en anden dag, så lad være med at gratinere den. Den kan så varmes i mikrobølgeovn, og bagefter gratineres (det tager lidt tid at få den varm igen).

<google>DANSK</google>

id=siteTree