Æble sorterne

From Yggenyk
Jump to navigation Jump to search

AUGUSTÆBLER

Transparante Blanche

Transparante Blanche kaldes også "augustæble". Frugtkødet er hvidgult og saftigt. Æblerne er gulgrønne og mellemstore med svage furer. De egner sig ikke til at blive gemt. Transparante Blanche er en baltisk æblesort, der i dag er en af de mest udbredte sorter i verden. Æblet har været kendt i Europa siden slutningen af 1800-tallet.
Anvendelse:
Æblerne skal helst spises direkte fra træet, da de smager bedst, inden de bliver helt modne.

Skovfoged

Skovfoged er et af de første sommeræbler. Det er et lille æble - grønt og rødt med en karakteristisk frisk og sprød smag. Skovfoged er et udpræget haveæble, da det meget dårligt tåler transport.
Anvendelse:
Skovfoged er først og fremmest et spiseæble, men kan også anvendes i madlavning fx i salater.

Guldborg

Guldborg kan plukkes fra sidst i august og et par uger frem. Guldborgæbler har en delikat smag med rosenagtige toner. Kødet er hvidt og saftigt, og æbleduften svag. Formen er høj, kegleformet, svagt femkantet og skæv. Æblet er sart grønt, men kan have striber og pletter af karminrødt, hvis det har fået sol. Skindet er let fedtet af voks, især når æblerne er fuldmodne. Guldborgæbler egner sig ikke til at blive gemt. Alt tyder på, at sorten stammer fra Lolland.
Anvendelse:
Æblerne skal spises friske, men kan eventuel også anvendes i æblegrød.


AUGUST-SEPTEMBER ÆBLER

Rød ananas

Plukkes fra august. Et rigtigt haveæble, der kun sjældent ses i handelen. Farvemæssigt varierer det fra hvidgult til smukt rødt. Skindet er glinsende, glat og lidt voksfedtet. Kødet er hvidt med rødt islæt lige under skindet. Rød ananas er ikke et gemmeæble.
Anvendelse:
Rød ananas er et udpræget spiseæble. Æblet kan spises, selvom det ikke er fuldt moden. Derimod kan meget modne æbler miste deres sprødhed og syrlighed. Sorten er velegnet til en æblesalat af æbler i tern, halve vindruer, valnødder, olie og æbleeddike. Æblet kan også bruges til æblegrød og til desserter.

James Grieve

Plukningen kan begynde i august og afsluttes i midten af september. Æblet har en syrlig, sød smag med en krydret aroma. Kødet er saftigt og gult. Æblets form er højt, ofte skævt og uregelmæssigt kantet. Farven er varm gul med orange solside. Skindet er fedtet og glinsende. Æblet er ikke egnet som et gemmeæble, da holdbarheden er ret begrænset. Æblet er første gang omtalt i Danmark i 1913.
Anvendelse:
Saftigt spiseæble, der også er velegnet til madlavning, fx til æblemos kogt med sukker og en vanillestang.

Graasten

Normal modningstid er september. Graasten har en behagelig, skør konsistens. Frugtkødet er meget saftigt og har en syrlig, sød smag med en krydret aroma. Duften er stærk og karakteristisk. Smagen varierer efter avlssted, plukketid og opbevaring. Ligeledes varierer frugtens størrelse og form. Æblet kan både blive højt og smalt, bredt, fladt og firkantet. Rød Graasten er den variant, som man oftest støder på i handelen. Graastenæbler kan ikke opbevares ret længe. Sorten er fremkommet af frø fra haven ved Graasten Slot i Sønderjylland i begyndelsen af 1700-tallet.
Anvendelse:
Det perfekte spiseæble i september. Når det begynder at blive for modent, kan det koges til grød eller bruges i desserter, hvor æblemos indgår. Æblemosen får en mere karakteristisk smag, hvis man tilsætter et par dråber æbleeddike

Filippa

Fillippa har sæson fra august til november. Frugtkødet er sprødt og saftigt med en karakteristisk syrligsød smag. Frugten er middelstor og lidt aflang. Æblet er svagt gult med en sart rød tone i solsiden. Sorten stammer fra Fyn, hvor den i 1880 opstod i lærer Johannesens have. Træet er opkaldt efter hans datter Filippa.
Anvendelse:
Filippa er et dejligt spiseæble, men det kan også bruges til madlavning. Det smager dog bedst først på sæsonen.

Discovery

Discovery har sæson fra august til september. Frugterne er faste, søde med let aromatisk frugtkød. Æblerne er middelstore og let fladrunde med en lysende rød dækfarve. Discovery kommer oprindelig fra Suffolk i England. Sorten er en krydsning mellem Worchester Pearmain og Beauty of Bath.
Anvendelse:
Discovery er et dejligt spiseæble, men har ikke lang holdbarhed.

SEPTEMBER-OKTOBER ÆBLER

Pigeon

Pigeon kan plukkes fra oktober og gerne ad flere omgange, så æblerne får så meget farve som muligt. Frugtkødet er hvidt og fast med en fin forfriskende smag med en bitter snert og en karakteristisk aroma. Frugterne er små og kegleformede. Farven er en symfoni i rødt – fra rosa til purpurrød. Stilken er ofte kort og tyk. Hvis æblerne får sollys efter plukning, kan farven bliver meget klar rød. Pigeoner er meget gode gemmeæbler og kan derfor også med held bruges til dekoration. Æblet hedder egentlig Ildrød Pigeon og stammer formentlig fra Normandiet. Herhjemme kaldes de også juleæbler. Det er kendt i Danmark fra ca. 1870.
Anvendelse:
Pigeon er fremragende spiseæbler, men også velegnede i madlavning, fx skåret i både og blandet med forskellige salattyper (gerne bitre sorter som julesalat og frisée) med en vinaigrettedressing. De kan også spises stegt/pocheret som tilbehør til kød – navnlig gris, vildt og stegt fjerkræ.

Cox Orange

Cox Orange har sæson fra september. Æblet har fast, halvtørt og sødligt frugtkød med kraftig aroma. Sorten stammer fra England omkring 1825 og er antagelig en krydsning mellem Ripston Pippin og Blenheim Orange.
Anvendelse:
Cox Orange er et dejligt spiseæble, men egner sig også fortrinligt til bagværk, desserter, salater og madlavning.

Ingrid Marie

Bedste spisesæson er fra midten af november og et par måneder frem, men frugterne bør plukkes allerede i sidste halvdel af oktober. Smagen er frisk og syrligsød med en kraftig aroma. Kødet hvidgult med et grønligt skær, skørt og saftigt. Frugten er flad og regelmæssigt rundet. Skindet er rødt – ofte meget mørkerødt. Æblet kan gemmes på et køligt sted i flere måneder, men bliver hurtigt groft og melet, når det udsættes for stuetemperatur. Æblet blev først fundet i en have i Høed på Vestfyn i 1910, hvor et lille æbletræ en dag havde skudt op midt mellem nogle hindbærbuske i den lokale skoles have.
Anvendelse:
Et fint spiseæble – så længe det bevarer sin sprødhed. De faste, sprøde æbler kan blandes i salater og spises til røget kød eller fisk. Ingrid Marie er også velegnet til forskellige marinerede og krydrede sild og sildesalater. De lidt grovere og melede æbler kan bruges i æblegrød og i æblekager.

Belle de Boskoop

Belle de Boskoop har sæson fra september. Æblerne har en syrlig aromatisk smag. Farven er grøn og lidt mat, de nyere sorter er dog mere røde i skallen. Sorten er et udpræget vinter- og gemmeæble. Æblet stammer fra Holland fra begyndelsen af 1800-tallet.
Anvendelse:
Belle de Boskoop er et af vore bedste madæbler, men kan også bruges til spiseæble.

Elstar

Elstar har sæson fra september. Æblerne er faste og saftige i varierende røde farver med en fin syrlig-sød smag og aroma. Elstar er en krydsning mellem Golden Delicious og Ingrid Marie.
Anvendelse:
Elstar hører til blandt de bedste spiseæbler, men er også velegnede til madlavning

Gloster

Gloster har sæson fra september. Gloster er store, faste æbler med en dejlig frisk smag. Gloster har en god holdbarhed. Æblet har oprindelse fra Jork i Tyskland 1969 og er en krydsning mellem Red Delicious og Glockenapfel.
Anvendelse:
Gloster er fint som spiseæble, men er også velegnet til bagværk, salater og hovedretter.

Jonagold

Jonagold har sæson fra september. Æblet har en syrligsød og krydret smag. Æblet kan dog virke vokset eller fedtet, når det er modent. Formen er kegleformet, og farverne er stribet i rødt og orange. Sorten stammer fra USA og er en krydsning mellem Golden Delicious og Jonathan.
Anvendelse:
Et dejligt spiseæble, men også fint til madlavning.

Mutzu

Mutzu har sæson fra september. Æblerne er store og sprøde med hvidt aromatisk frugtkød. Farven er gulgrøn med en svag brunlig tone. Sorten stammer fra Japan og er en krydsning mellem Golden Delicious og Indo.
Anvendelse:
Et godt spiseæble, der også er velegnet til madlavning og bagværk.

id=siteTree