Chili con carne

From Yggenyk
Jump to navigation Jump to search

Ingredienser

  • 1½ kg hakket oksekød
  • 1 kg magert oksekød skåret i tern på ca. 1 ½ -2 cm.
  • svinefedt eller olie
  • 3 store løg, hakkede
  • 8 fed hvidløg, hakkede
  • 4 spsk chilipulver
  • 3 spsk hakket rød chili
  • 2-3 ancho chili udblødte i vand ( eller 1 spsk Santa Maria - Chili Pepper Ancho Style som pulver)
  • 2-3 spsk oregano
  • 2 tsk spidskommen
  • 2 spsk brun farin
  • 1 liter oksebouillon
  • 2 dåser flåede tomater
  • 100 g tomatpuré
  • 500 g pintobønner eller hvide bønner
  • 3 tsk salt
  • 1 tsk groft peber
  • cayennepeber

Fremgangsmåde

Bønnerne udblødes i rigeligt vand i 12 timer og koges i letsaltet vand til de er møre (ca 1 ½ time).

Hak løg og hvidløg.
Tag stilken af de røde chili og hak dem med kerner. Chiliens kendemærke - det stærke capsaicinet - sidder i hhv. frøene og hinderne/væggene.

Smelt fedtet (eller opvarm olien) i en stor stegegryde.
Brun kødet af flere omgange i mindre portioner, først det udskårne, og derefter det hakkede.
Det er vigtigt at kødet brunes ordentligt, for det giver smag til retten.

Steg løg og hvidløg i gryden, til de begynder at tage farve.

Kom kødet tilbage i gryden.

Tilsæt de flåede tomater, tomatpuré og oksebouillon til det står et par cm over kødet.

Kom chilipulver, hakket rød chili, anchochilli, oregano, spidskommen og brun farin i gryden, og rør det godt sammen.

Skru ned for blusset, og kog chilien koge ganske svagt i mindst 3 timer under låg, rør undervejs, tilsæt lidt ekstra bouillon hvis den bliver for tyk, pas på den ikke gror fast på bunden.

Efter 3 timer tilsættes de kogte bønner og evt. mere væde, retten simrer endnu ½ times tid og smages til med salt og peber.

Styrken kan justeres med ekstra cayennepeber eller flere friske chilier.

Serveres med en skål creme fraiche, og noget godt brød.

<google>DANSK</google>

id=siteTree