Stegt and med æbler og svesker

From Yggenyk
Jump to navigation Jump to search

4-6 personer
Tilberedningstid: ca. 3 1/2 time
Arbejdstid: ca. 3/4 time

Julius Traditionel And af pekingracen fra Fakta 2600 g smager kanon godt og kan fås på tilbud for en halvtredser.
Hvis man steger to af dem er der rigeligt til 6 personer.''
Det er hurtigere at stege 2 små ænder end een stor da stegetiden afhænger af vægten.
Faktas rødkål til femenhalv smager også ganske fortrinligt.

Ingredienser

  • 1 Dansk Landand ca. 3-3.3 kg med indmad (til 5-6 personer passer det med 2 ænder på 2700 g reguler fyldet op)
  • 2 spsk groft salt
  • peber fra kværn
  • 3-5 æbler - Coxorange eller Belle de Boskoop (400 g)
  • 150 g svesker uden sten
Til sovsen
  • vingespidser, hals og kråse fra anden
  • 2 spsk andefedt eller smør (25 g)
  • 1 løg (100 g)
  • 1 gulerod (75 g)
  • 2 lauerbærblde
  • 2 fed hvidløg
  • 2 bløde tomater (150 g) eller 1 spsk tomatkoncentrat
  • 3-4 kviste timian
  • evt. 1 1/2 dl rødvin (1 glas)
  • ca. 4 dl vand (evt. fond/bouillon)
  • ca. 2 spsk majsstivelse (Maizena) + 4 spsk vand

Fremgangsmåde

Fjern evt. rester af fjer og indvolde samt overflødigt fedt ved andegumpen. Skær hals og evt. vingespidser af. Dup anden tør ud- og indvendigt med køkkenrulle. Gnid salt og peber indvendigt og udvendigt. Del æblerne i kvarte, fjern kernehus og stilke. Læg dem sammen med sveskerne i anden og luk med kødnåle. Læg anden på brystet i ovnen på en rist over en bradepande. Sæt den nederst i ovnen ved 175°C i 15 min. Hæld afsmeltet fedt i bradepanden fra, så det ikke bruner. Vend anden med brystet opad og hæld lidt vand i bradepanden. Beregn ca. 45 min. stegetid pr. kg. Stik med en kødnål i låret, og når saften er klar, er kødet gennemstegt. Efterbrun anden ved 225°C eller ved grill, hvis den ikke har fået nok farve. Tag anden ud af ovnen når den er færdig. Lad den hvile ca. 15 min. for den trancheres.
Anret anden på et fad, og kom den 5-10 min tilbage i ovnen så fadet bliver varmt, og skindet sprødt. Pas på skindet ikke får for meget.

Brun andesovs

Brun hals, kråse og evt. vingespidserne i en gryde ved kraftig varme i 2 spsk andefedt. Pil og hak løg. Skær guleroden i mindre stykker og brun dem med. Tilsæt tomat, timian og evt. rødvin og hæld fond/bouillon eller vand på, så det dækker. Skum fedt fra med en stor ske. Kog ca. 3/4 time ved svag varme. Si og kog evt. skyen ind, så smagen bliver kraftigere. Tilsæt siet stegesky fra bradepanden. Jævn med majstivelse. Beregn 1½ spsk udrørt i 3 spsk vand til 4 dl sovs. Pisk det i sovsen og kog 3 min. Smag til med salt og peber.

Tilbehør

Kartofler, brunede kartofler og rødkål

Tip

Kold parteret and dækket med alufolie kan varmes i ovnen ved 175 grader ca. 20 min. Derefter steges uden alufolie ved 225 grader til skindet er sprødt.

<google>DANSK</google>

id=siteTree