Moussaka - Μουσακάς: Difference between revisions
No edit summary |
|||
(11 intermediate revisions by the same user not shown) | |||
Line 1: | Line 1: | ||
{{ | {{Hovedretter}} | ||
[[File:Moussaka.jpg]] | |||
Opskriften rækker til 4 personer i 2 dage | Opskriften rækker til 4 personer i 2 dage | ||
====Ingredienser==== | ====Ingredienser==== | ||
* 5 auberginer | * 5-7 auberginer (ca. 1½ - 2 kg) | ||
* lidt rasp | * lidt rasp | ||
Line 8: | Line 10: | ||
* 1 kg hakket lammekød | * 1 kg hakket lammekød | ||
* 2 dåser hakkede tomater | * 2 dåser hakkede tomater | ||
* | * 1 stor dåse tomatpure (140 g) | ||
* 3 dl hvidvin | * 3 dl hvidvin | ||
* 1 oksebouillon terning | * 1 oksebouillon terning | ||
Line 27: | Line 29: | ||
* 100 g mel | * 100 g mel | ||
* 1 l sødmælk | * 1 l sødmælk | ||
* | * 150 g parmesan | ||
* 6 æggeblommer | * 6 æggeblommer | ||
* ½ tsk muskatnød | * ½ tsk muskatnød | ||
* ½-1 tsk salt | |||
* hvid peber | * hvid peber | ||
Line 43: | Line 46: | ||
Tag løgene op af gryden.<br> | Tag løgene op af gryden.<br> | ||
Svits kødet i olivenolie, når kødet er ved at være brunt, tilsættes tomatpure, og det svitses med i et par minutter.<br> | Svits kødet i olivenolie, når kødet er ved at være brunt, tilsættes tomatpure, og det svitses med i et par minutter.<br> | ||
Kom løgene, og resten af ingredienserne til kødsovsen i, og lad det simre i 45 minutter, | Kom løgene, og resten af ingredienserne til kødsovsen i, og lad det simre i 45 minutter ved svag varme.<br> | ||
Gerne længere, og evt uden låg til sidst. Den skal koge lidt ind så den bliver tyk og ikke løber ud når man skærer stykker af Moussaka'en.<br> | |||
=====Béchamel sauce===== | =====Béchamel sauce===== | ||
Line 62: | Line 66: | ||
Drys med lidt rasp.<br> | Drys med lidt rasp.<br> | ||
Bag Moussakaen ved | Bag Moussakaen ved 180° varmluft i ca. 30-45 minutter. Hold øje med at overfladen bliver gylden, men ikke brændt.<br> | ||
Serveres med [[Tzatziki - Τζατζίκι|Tzatziki]] godt brød, og ovnstegte kartofler. | |||
<google>DANSK</google> | <google>DANSK</google> |
Latest revision as of 03:56, 23 December 2016
Opskriften rækker til 4 personer i 2 dage
Ingredienser
- 5-7 auberginer (ca. 1½ - 2 kg)
- lidt rasp
Kødsauce
- 1 kg hakket lammekød
- 2 dåser hakkede tomater
- 1 stor dåse tomatpure (140 g)
- 3 dl hvidvin
- 1 oksebouillon terning
- 7 fed hvidløg
- 3 spsk hvidvinseddike
- 4 løg
- 2 tsk allehånde pulver
- 2 tsk rosmarin
- 1 tsk kanel
- 1 tsk muskatnød
- 1 tsk timian
- 4 laurbærblade
- 3 tsk salt
- 1 tsk peber
Bechamelsauce
- 100 g margarine
- 100 g mel
- 1 l sødmælk
- 150 g parmesan
- 6 æggeblommer
- ½ tsk muskatnød
- ½-1 tsk salt
- hvid peber
Fremgangsmåde
Auberginer
Skær auberginerne i 1½ cm tykke skiver.
Læg dem på to bageplader med med bagepapir. Pensel auberginerne med olie og drys med lidt salt, på begge sider.
Bag dem ved 225º varmluft i 16-22 minutter, til de er blevet gyldne og har afgivet deres væde.
Kødsovs
Hak hvidløg og løg fint.
Svits løg og hvidløg klare i olivenolie 10-15 min uden at de tager farve.
Tag løgene op af gryden.
Svits kødet i olivenolie, når kødet er ved at være brunt, tilsættes tomatpure, og det svitses med i et par minutter.
Kom løgene, og resten af ingredienserne til kødsovsen i, og lad det simre i 45 minutter ved svag varme.
Gerne længere, og evt uden låg til sidst. Den skal koge lidt ind så den bliver tyk og ikke løber ud når man skærer stykker af Moussaka'en.
Béchamel sauce
Riv osten.
Smelt smørret i en gryde. Kom melet i, og svits det under omrøring.
Tilsæt mælken lidt ad gangen under konstant omrøring.
Smag til med salt, peber og muskatnød (stadig under omrøring, ellers brænder det på).
Når sovsen er færdig tages gryden af blusset.
Æggene og osten røres i (ikke al osten på en gang, så bliver det nemt til en klump).
Samling
Moussakaen passer til to firkantede fade på ca. 20 x 30 cm og 5 cm høje.
Fordel halvdelen af kødsovsen i de to fade.
Læg halvdelen af auberginerne oven på.
Fordel resten af kødsovsen i de to fade.
Læg resten af auberginerne oven på.
Hæld béchamel sausen på øverst så det dækker det hele.
Drys med lidt rasp.
Bag Moussakaen ved 180° varmluft i ca. 30-45 minutter. Hold øje med at overfladen bliver gylden, men ikke brændt.
Serveres med Tzatziki godt brød, og ovnstegte kartofler.
<google>DANSK</google>