Jims Laheys perfekte brød: Difference between revisions

From Yggenyk
Jump to navigation Jump to search
No edit summary
No edit summary
Line 11: Line 11:


====Fremgangsmåde====
====Fremgangsmåde====
Sådan gør du:
Opløs gæren i vandet i en skål, og bland resten af ingredienserne i.<br>
Opløs gæren i vandet i en skål, og bland resten af ingredienserne i. Du skal ikke ælte, men bare vende melet med vand i 30 sekunder, indtil alt melet er vådt – den lange hævning erstatter æltning.<br>
Du skal ikke ælte, men bare vende melet med vand i 30 sekunder, indtil alt melet er vådt – den lange hævning erstatter æltning.<br>


Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå på bordet i 12-18 timer – 18 timer er bedre end 12.<br>
Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå på bordet i 12-18 timer – 18 timer er bedre end 12.<br>
Line 22: Line 22:
Læg dejen op i en skål, der er smurt på indersiden, eller i et meldækket viskestykke, der foldes rundt om dejen. Lad den hæve i yderligere to timer.<br>
Læg dejen op i en skål, der er smurt på indersiden, eller i et meldækket viskestykke, der foldes rundt om dejen. Lad den hæve i yderligere to timer.<br>


I mellemtiden sætter du din gryde i en 250 grader varm ovn – helst en tyk emalje- eller støbejernsgryde. Folk har dog med succes bagt brødet i almindelige metalgryder eller selv i en stegeso af glas med låg. Gryden skal stå i ovnen i mindst 30 minutter for at blive varm.<br>
I mellemtiden sætter du din gryde i en 250 grader varm ovn – helst en tyk emalje- eller støbejernsgryde.<br>
Folk har dog med succes bagt brødet i almindelige metalgryder eller selv i en stegeso af glas med låg.<br>
Gryden skal stå i ovnen i mindst 30 minutter for at blive varm.<br>


Tag den brandvarme gryde ud, og hæld med det samme dejen op i gryden – det kan være nødvendigt at skrabe dejen ud med en dejskraber.<br>
Tag den brandvarme gryde ud, og hæld med det samme dejen op i gryden – det kan være nødvendigt at skrabe dejen ud med en dejskraber.<br>

Revision as of 08:52, 7 February 2016

Italiensk brød med kraftig skorpe og god krumme.

Ingredienser

  • 1 g tørgær eller en klump almindelig gær på størrelse med en ært
  • 300 g vand - du kan erstatte 1/4 af væsken med pilsnerøl
  • 400 g hvedemel - du kan erstatte en 1/4 hvedemel eller mere med grovere melsorter.
  • 8 g salt
  • evt en spiseskefuld eddike for at efterligne smagen af surdej. Det er snyd, men fungerer godt.
  • en gryde, der kan gå i ovnen

Fremgangsmåde

Opløs gæren i vandet i en skål, og bland resten af ingredienserne i.
Du skal ikke ælte, men bare vende melet med vand i 30 sekunder, indtil alt melet er vådt – den lange hævning erstatter æltning.

Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå på bordet i 12-18 timer – 18 timer er bedre end 12.
Efter 18 timer – nu har dejen dannet lange, elastiske strenge af gluten.

Hæld dejen ud på et meldækket bord. Den flyder lidt ud.
Fold den et par gange med hænderne, først på den ene led, så på den anden.

Læg dejen op i en skål, der er smurt på indersiden, eller i et meldækket viskestykke, der foldes rundt om dejen. Lad den hæve i yderligere to timer.

I mellemtiden sætter du din gryde i en 250 grader varm ovn – helst en tyk emalje- eller støbejernsgryde.
Folk har dog med succes bagt brødet i almindelige metalgryder eller selv i en stegeso af glas med låg.
Gryden skal stå i ovnen i mindst 30 minutter for at blive varm.

Tag den brandvarme gryde ud, og hæld med det samme dejen op i gryden – det kan være nødvendigt at skrabe dejen ud med en dejskraber.

Sæt gryden i ovnen med låg på, og bag i 30 minutter – gryden med låg virker som en dampovn..
Tag låget af, sænk temperaturen til 230 grader, og bag i yderligere 15 minutter.

Tag brødet ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist i mindst to timer.

Den høje varme i gryden sørger normalt for, at brødet ikke brænder på, når det hældes i. Men du kan drysse lidt mel i gryden, lige før du hælder dejen i, hvis du vil være på den sikre side. Dejen kan også efterhæve i en skål foret med bagepapir, hvorefter du lægger bagepapir og dej i gryden.

<google>DANSK</google>

id=siteTree