Älplermakkaronen: Difference between revisions

From Yggenyk
Jump to navigation Jump to search
No edit summary
No edit summary
 
(2 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
{{Opskrifter}}
{{Hovedretter}}
Älplermagronen (Älplermakkaronen) er navnet på en traditionel schweiziske bjerg ret, man spiser i alperne.<br>
Älplermagronen (Älplermakkaronen) er navnet på en traditionel schweiziske bjerg ret, man spiser i alperne.<br>
Den består af pasta, kartofler, fløde, ost og løg.<br>
Den består af pasta, kartofler, fløde, ost og løg.<br>
Line 6: Line 6:
Den nye mad var især populær hos landmændene i bjergene, fordi pasta kunne holde længe, og i forhold til den ernæringsmæssige værdi ikke vejer ret meget. Det var to uvurderlige fordele i en tid, hvor alle fødevarer, med undtagelse af mælk og ost, skulle transporteres til alperne i rygsæk.<br>
Den nye mad var især populær hos landmændene i bjergene, fordi pasta kunne holde længe, og i forhold til den ernæringsmæssige værdi ikke vejer ret meget. Det var to uvurderlige fordele i en tid, hvor alle fødevarer, med undtagelse af mælk og ost, skulle transporteres til alperne i rygsæk.<br>
Makaronien blev strakt med billige lokale kartofler, krydret med løg, ost og fløde, til et solidt måltid.<br>
Makaronien blev strakt med billige lokale kartofler, krydret med løg, ost og fløde, til et solidt måltid.<br>
Det var let at lave over åben ild, og mettede godt efter det hårde arbejde på bjerget.<br>
Det var let at lave over åben ild, og mættede godt efter det hårde arbejde i bjergene.<br>
Älplermagronen laves i dag af Hörnli som er en schweizisk pasta, der minder om store suppehorn, eller korte tykke pasta f.eks. penne eller italiensk makaroni.<br>
Älplermagronen laves i dag af Hörnli som er en schweizisk pasta, der minder om store suppehorn, eller korte tykke pasta f.eks. penne eller italiensk makaroni.<br>
Retten har regionale forskelle, i nogle områder tilsættes strimler af skinke eller bacon i tern. I kantonen Uri, er kartoflerne udeladt.<br>
Retten har regionale forskelle, i nogle områder tilsættes strimler af skinke eller bacon i tern. I kantonen Uri, er kartoflerne udeladt.<br>
Line 32: Line 32:
Pasta og kartofler hældes over i panden, og blandes med fløden.<br>
Pasta og kartofler hældes over i panden, og blandes med fløden.<br>
Yderligere en trediedel af osten blandes i.<br>
Yderligere en trediedel af osten blandes i.<br>
Hæld blandingen over i et ildfast fad, og fordel den sidste trediedel af osten ovenpå.br>
Hæld blandingen over i et ildfast fad, og fordel den sidste trediedel af osten ovenpå.<br>
Kom fadet i ovnen 10-15 min indtil osten smelter.<br>
Kom fadet i ovnen 10-15 min indtil osten smelter.<br>
Steg løgene gyldne og sprøde i smørret.<br>
Steg løgene gyldne og sprøde i smørret.<br>

Latest revision as of 07:08, 5 February 2017

Älplermagronen (Älplermakkaronen) er navnet på en traditionel schweiziske bjerg ret, man spiser i alperne.
Den består af pasta, kartofler, fløde, ost og løg.
Navnet stammer fra älpler som en betegnelse for indbyggerne i alperne, og macaroni som pasta kaldes i de schweiziske alper.
Faktisk kom pastaen først til de centrale Alper, da Gotthard-tunnellen blev bygget, og de italienske arbejdere bragte den dertil.
Den nye mad var især populær hos landmændene i bjergene, fordi pasta kunne holde længe, og i forhold til den ernæringsmæssige værdi ikke vejer ret meget. Det var to uvurderlige fordele i en tid, hvor alle fødevarer, med undtagelse af mælk og ost, skulle transporteres til alperne i rygsæk.
Makaronien blev strakt med billige lokale kartofler, krydret med løg, ost og fløde, til et solidt måltid.
Det var let at lave over åben ild, og mættede godt efter det hårde arbejde i bjergene.
Älplermagronen laves i dag af Hörnli som er en schweizisk pasta, der minder om store suppehorn, eller korte tykke pasta f.eks. penne eller italiensk makaroni.
Retten har regionale forskelle, i nogle områder tilsættes strimler af skinke eller bacon i tern. I kantonen Uri, er kartoflerne udeladt.

Ingredienser

  • 400g penne eller makaroni (Schweitzerne bruger Hörnli, men det er ikke til at skaffe i danmark)
  • 250 gram kartofler
  • 3 dl fløde eller mælk
  • 300 g revet ost (Sprinz eller Obwalden bjerg ost, men anden ost kan også bruges f.eks. Parmesan eller Grana Padano)
  • 2 store løg
  • smør (til at stege løgene, og smøre fadet)
  • lidt mel
  • salt
  • peber

Fremgangsmåde

Skræl kartoflerne og skær dem i tern eller strimler.
Skær løgene i strimler, vend dem i lidt mel.
Tænd ovnen på 180° varmluft.
Kog pasta og kartofler sammen i en gryde med rigeligt saltet vand.
Tilpas kogetiden afhængig af hvor lang tid pastaen skal koge, og hvor små stykker kartoflerne er skåret ud i, det er ikke sikkert de skal kommes i gryden samtidig. Kartoflerne skal kun være næsten kogt.
Hæld vandet fra kartofler og pasta.
Fløde (eller mælk) opvarmes i en pande til kogepunktet, og tilsættes en tredjedel af osten.
Pasta og kartofler hældes over i panden, og blandes med fløden.
Yderligere en trediedel af osten blandes i.
Hæld blandingen over i et ildfast fad, og fordel den sidste trediedel af osten ovenpå.
Kom fadet i ovnen 10-15 min indtil osten smelter.
Steg løgene gyldne og sprøde i smørret.
Server Älplermagronen pyntet med de riste løg ovenpå.

<google>DANSK</google>

id=siteTree