Oksegryde med kartoffelmos

From TurnKey+MediaWiki
Jump to navigation Jump to search

Ingredienser

  • 1-1,2 kg oksekød i tern, fx bov eller klump
  • smør/olie til stegning
  • 3 løg
  • 5 fed hvidløg
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 spsk tomatpuré
  • 2,5 dl rødvin
  • 2 tsk rødvinseddike (valgfri)
  • 1 l oksefond/bouillon
  • 1 ds hakkede tomater
  • 1 tsk worcestershiresauce (valgfri)
  • 1 tsk sukker
  • 2 laurbærblade
  • Friske krydderurter (fx en lille håndfuld frisk timian og persille) eller tørrede urter (fx 2 tsk timian)
  • 2 stilke bladselleri
  • 3 gulerødder
  • 1 bakke champignon
  • 1/2 kg kartofler
  • salt
  • groft peber

Fremgangsmåde

Brun kødet ad flere omgange i en stor gryde, mens det krydres med salt og peber.
Sæt kødet side og kog gryden af med en smule af rødvinen, som hældes over oksekødet.
Hak løg og hvidløg og svits i samme gryde i fedtstof i cirka 5 minutter, uden at det tager farve.
Kom kødet tilbage i gryden, tilsæt hvedemel og rør grundigt.
Tilsæt tomatpuré, rødvin, rødvinseddike, fond/bouillon, hakkede tomater, worcestershiresauce, sukker, laurbærblade og tørrede eller friske krydderurter.
Ved brug af ovnfast gryde eller stegeso sættes gryden i en 150 grader ovn.
Alternativt kan man lade den simre stille og roligt under låg på komfuret.
Lad det simre en times tid, inden grøntsager tilsættes.

Skræl gulerødder og skær i grove stykker, skær champignon i kvarte og snit bladselleri.
Kom i gryden og lad det hele simre endnu en time, inden kartofler i grove tern tilsættes.

Kom kartoflerne i, og lad det hele simre endnu en times tid, eller indtil kød og kartoffeltern er møre.

Den samlede kogetid er cirka 3 timer.

Smag til med salt og peber.


Serveres med kartoffelmos, eller spises af en skål med ske (mums).

<google>DANSK</google>

id=siteTree